Sunday, October 10, 2010

Nexus 5000 - SFP validation failed on 1G port

My environment: Nexus 5010 with NX-OS 4.2(1)N2(1)


Nexus 5000 supports 1G connection starting from 4.0(1a)N1(1). I have tried to plug in the GE SFP to N5K and it shows the "SFP validation failed" message" in the "show interface" output. The trick is:


1. Unplug your GE SFP


2. go to your interface configuration, and type "speed 1000". You CAN'T change the port speed after you plug in your SFP.


3. Plug in your GE SFP again. And it works!


More information:


http://www.cisco.com/en/US/partner/docs/switches/datacenter/nexus5000/sw/command/reference/rel_4_1/ethernet-cmd-ref.html#wp1619365


"If the interface and transceiver speed is mismatched, the SFP validation failed message is displayed when you enter the show interface ethernet slot/port command. For example, if you insert a 1-Gigabit SFP transceiver into a port without configuring the speed 1000 command, you will get this error. By default, all ports on a Cisco Nexus 5000 Series switch are 10 Gigabits. "



5 comments:

Serge K said...

thanks very much for hints. really helpful

Serge K said...

thanks much for hints, very helpful

Tristan Rhodes said...

Just as an update, I managed to fix this on a Nexus 6004 by changing the speed, shut, no shut and the port came up.

Thanks for the info!

Jay Barker said...

Taking "no negotiate auto" off the port fixed my validation issue as well. Reading this article made me look into the port config. Thanks!

Anonymous said...

Thank you very much.. this post helped me very much in tough situation.